Project Description

Nelson Mandela Square is a prime public space in the heart of the Sandton CBD. The project was developed in conjunction with Meyer Pienaar Architects and Urban Designers. The main objective in the design process was to create a dynamic civic space that would bring together existing disparate peripheral developments in Sandton.

A significant influence on the design of Nelson Mandela Square was the iconic St Marks Square in Venice, where locals and tourists gather to meet, eat, and shop in beautiful surroundings. Civic structures, such as a theatre, gallery and library, were chosen to feature prominently in Nelson Mandela Square. Glass arcades project into the square with seating for restaurants around a central water feature. Offices above the retail areas face the square and incorporate atriums to allow natural light into the building. These architectural features create an engaging social environment.